5 Simple Statements About marka kültürü eğitimleri Explained

Wiki Article

İnsan kaynakları alanındaki kariyerime bir otomotiv şirketinde başladım. O zamanlar, işveren markası kavramı henüz çok yeni sayılırdı ve birçAlright şirket bu konunun önemini tam olarak kavrayamamıştı.

Güçlü bir işveren markasına sahip şirketlerde çalışanlar kendilerini değerli hisseder ve kuruma karşı daha fazla sadakat duyarlar.

Özetle; bütünleşik pazarlamanın odağı yahut sorumluluğu, bu kimliğin oluşturulması, sürdürülmesi iken, hukuk ise; bu kimliğin sahip olduğu ve bu kimliğe bağlı olarak ortaya çıkabilecek hakların kullanılması ve/veya korunması konusunda sorumludur.

Bir şirketin markalaşma sürecinde insan kaynakları stratejilerinin etkisi büyüktür. read more Çalışanları marka değerlerine uygun hareket etme açısından motive eden politikalar geliştirmek, markanın güçlenmesinde kilit rol oynar.

Bu şekilde bir marka kültürü oluşturursanız, sizin gibi düşünen ve sizin için çalışmaya motive olmuş insanların bulunduğu bir ortam yaratmış olursunuz, ayrıca markanızın bilinirliğini ve değerini arttırmak için çalışan harika marka elçileriniz olan ekip üyeleriniz olur. MARKA KÜLTÜRÜNÜN FAYDALARI

Markanızın kuruluşunda iyi bir kültür oluşturmak için yapmanız gereken ilk şey temel değerlerinizi belirlemektir. Bu noktada “Vizyon” ve “Misyon” terimleri ortaya çıkmaktadır. Vizyon nedir? Vizyon; bir kurum, kuruluş veya markanın gelecek planları hakkında verilen bilgidir. Amacımız nedir?

Marka kültürü bir markanın müşterisinde aidiyet duygusu yaratmasını sağlar, sadakatini artırır. Bir kültüre sahip markalar kendilerini rakiplerinden daha kolay farklılaştırır ve stratejileri bir bütünlük içerisinde ilerler.

İnsan kaynakları, çalışanlara eğitim ve gelişim fileırsatları sunar. Çalışanların yetkinliklerinin artması, firmanın rekabet gücünü artırır. Bu durum, markanın sektördeki konumunu güçlendirir.

Örneğin, işveren markamızda "sürekli öğrenme ve gelişim" vurgusunu ön plana çıkardığımız bir şirkette, İK stratejimizin de buna uygun şekilde tasarlanması gerekiyordu. Kapsamlı eğitim programları, mentorluk girişimleri ve rotasyon fırsatları sunarak, çalışanlarımıza kendilerini sürekli geliştirme imkanı sunduk.

Özetlemek gerekirse benim için marka eşittir; fikir, fayda, farkındalık, vaat, farklılık, amaç, soyut/somut değerler ve disiplinler bütünü olmanın yanı sıra aynı zamanda görsel ve işitsel materyaller bütünüdür.

???? Marka yönetimi – iletişimi, dijital markalaşma vb. konularıyla ilgili sormak istedikleriniz olursa bana Linkedin üzerinden mesaj gönderebilirsiniz.

Dolayısıyla marka kavramının bende çağrıştırdığı ve tüm bu özellikleri kapsayan en nihai sözcük “sorumluluk”tur.

İnsan kaynakları tarafından sağlanan olumlu çalışan deneyimleri, firma imajını iyileştirir. Örneğin, esnek çalışma saatleri ve sağlık sigortası gibi imkanlar markaya değer katar.

Beşeri faaliyetlerden kaynaklanan iklim değişikliği, dünyanın karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olarak tanımlanmaktadır.

Report this wiki page